Kniha pro celiaky : nové poznatky pro nemocné, lékaře a pacienty /
Celiakie, známá také jako glutenová enteropatie, endemická sprue nebo nesnášenlivost lepku, je běžná nemoc, která postihuje trávicí ústrojí člověka. Pacienti s touto diagnózou nepříznivě reagují na potraviny obsahující lepek. Lepek je směs bílkovin, které se nachází v určitých druzích obilnin jako p...
Hlavní autor: | Ali, Naheed, 1981- Ali, Naheed, 1981- |
---|---|
Médium: | Kniha |
Jazyk: | Česky |
Vydáno: |
(Hodkovičky [Praha] :
Pragma
2015 c2015
|
Témata: | |
Štítky: |
Přidat štítek
Žádné štítky neexistují, buďte první, kdo přidá svůj vlastní štítek!
|
Shrnutí: |
Celiakie, známá také jako glutenová enteropatie, endemická sprue nebo nesnášenlivost lepku, je běžná nemoc, která postihuje trávicí ústrojí člověka. Pacienti s touto diagnózou nepříznivě reagují na potraviny obsahující lepek. Lepek je směs bílkovin, které se nachází v určitých druzích obilnin jako pšenice, žito a ječmen. Vyskytuje se také v potravinách, například v pečivu, těstovinách a sušenkách. Imunitní systém člověka s celiakií považuje jednu látku tvořící lepek, gliadin, za hrozbu a podle toho na ni reaguje negativně. Imunitní systém vyrábí protilátky, aby se této domněle škodlivé látce ubránil. |
---|---|
Popis jednotky: |
Přeloženo z angličtiny? Terminologický slovník |
Fyzický popis: |
239 s. ; 22 cm |
ISBN: |
978-80-7349-434-6 : |